Apteekki tarjoaa apua siitepölyallergiaan

Joka vuosi kausiallergiat yllättävät monet meistä, sillä niiden alkamisajankohtaa ei voi ennustaa tarkasti ja siitepöly allergiaa on hankala välttää kokonaan, sillä pölyä on niin paljon ilmassa. Ajoissa aloitetusta allergialääkityksestä on kuitenkin paljon hyötyä pahimman allergiapiikin yllättäessä. Allergiaoireiden voimakkuus vaihtelee vuodesta toiseen, kaikki on kiinni siitä, kuinka paljon siitepölyä on liikkeellä ja mitkä kasvit kukkivat. Toisena vuotena sinulle ei ole juuri mitään oireita ja seuraavana vuotena silmäsi ovat kipeät ja turvonneet sekä nenäsi on tukossa. Oireiden kanssa on hankala elää, mutta onneksi näillä vinkeillä voit tehdä olostasi miellyttävämpää. Jos sinulla ei ole vielä tarkkaa tietoa mikä aiheuttaa allergiasi eivätkä oireet lievity omahoidosta huolimatta, on hyvä aika kääntyä lääkärin puoleen.

Milloin aloittaa ennaltaehkäisevä lääkitys?

Siitepölytilanteesta uutisoidaan joka vuosi, seuraa myös säätiedotteita ja kukkien kukintaa. Tiedät itse parhaiten milloin oireesi alkavat ja luota myös aiempiin kokemuksiisi. Ihanteellisimmassa tilanteessa aloitat lääkityksen 1-2 viikkoa ennen, kuin allergiakausi lähtee kunnolla käyntiin. Kun aloitat lääkityksen ajoissa, pääset vähemmillä oireilla sekä vähemmällä lääkitsemisellä.

Mitä lääkitystä kannattaa käyttää?

Allergialääkitystä suositellaan käyttämään paikallisesti, eli jos kärsit enimmäkseen nenäoireista, käytä nenäsumutetta joka sisältää kortisonia tai antihistamiinia. Jos silmäoireet taas kiusaavat, apteekkivalikoimasta löytyy antihistamiinia sisältäviä silmätippoja. Tarjolla on myös lääkeaineettomia valmisteita, jotka estävät allergeenien pääsyä limakalvoille ja näin estävät allergiareaktion käynnistymisen. Nämä voivat olla avuksi, jos oireesi ovat lievät. Kostuttavista silmätipoista tai nenäsuihkeista voi olla myös lisäapua oireiden lievitykseen. Jos koet, että paikallisesti käytettävät lääkkeet eivät yksin riitä, voit lisätä allergianhoitoosi suun kautta otettavia antihistamiineja. Moni myös käyttää näitä lääkkeitä pelkästään, mutta muista että vain otettu lääke auttaa. Antihistamiineja on useita erilaisia ja niitä on hankalaa laittaa paremmuusjärjestykseen. Suurin ero on eri antihistamiinien väsyttävissä vaikutuksissa ja tämäkin vaihtelee suuresti käyttäjästä riippuen. Toiset haluavat ottaa vaikkapa setiritsiiniä vain iltaisin, koska se saattaa väsyttää heitä, toiset eivät taas huomaa minkäänlaista väsyttävää vaikutusta. On tutkittu että uusimpia itsehoidossa myytäviä antihistamiineilla, kuten ebastiinilla ja feksofenadiinilla on vähiten väsyttäviä vaikutuksia. Kysy apteekistasi tarkempaa neuvoa ja muista kertoa heille myös muista käyttämistäsi lääkkeistä. Apteekki tarjoaa apuaan myös erityistilanteisiin, kuten esimerkiksi ulkomaan matkalla kohdattaviin allergeeneihin ja jos kohtaat lemmikki- tai ruoka-aine allergioita. Lääkkeitä voi tilata myös netistä, osoitteesta Nettiapteekki.fi.

jaa